Proč nakupovat potraviny z farem

03.02.2015

Začátkem roku 2009 se rozpoutala veřejná diskuze o nákupu potravin od farmářů a veřejné poptávce po farmářských trzích.  Vypadalo to jako by nikdo nechtěl jiné potraviny ať už přímo od pěstitele, zemědělce či prvovýrobce. Dnes je na trhu hodně nových i stávajících výrobců, kteří začali používat označení jako: farmářské, regionální, z farmy, od babičky, od dědečka dle tradiční receptury a jiné. Zákazník se v tomto zmatku nemůže rozhodně vyznat a opravdovým zemědělcům začala vznikat konkurence při výrobě potravin, která používá jiný kapitál, než jsou schopny produkovat naše farmy a tím mají konkurenční výhodu a lépe se etablují na trhu. Zákazník v dnešní uspěchané době nemá dostatek času, aby kontroloval výrobce a s tím i původ vyráběných potravin a tak vzniká prostor pro překupníky. Je nutné, aby zákazník kontroloval legislativní označení stánků, prodejců, výrobků a potraviny řádně neoznačené nekupoval. Třeba vajíčka bez razítka nemůžou pocházet z kontrolovaného chovu.

Jednou z možností, jak si zákazník může ověřit kvalitu českých farem má zákazník tím, že navštíví farmu a na vlastní oči uvidí, jak se vyrábí čerstvé mléko či kvalitní farmářský jogurt. Pokud navštíví svého farmáře, může si udělat představu o tom, kolik a které druhy zeleniny je schopen vyprodukovat. Pokud uvidíte, že má na svých pozemcích třeba 7 – 8 druhů zeleniny a 3 až 4 druhy dokupuje od kolegů, je vše v pořádku. Pokud pěstuje pouze brambory a přitom prodává 15 druhů zeleniny, již se nejedná o farmářský způsob prodeje. Každý zemědělec, který chová krávy pro produkci mléka a zpracovává mléko, nabízí i prodej čerstvě nadojeného mléka přímo na farmě.

Farma rodiny Němcovy nabízí prodej svých výrobků na farmě v Netíně, kde jsou k vidění i krávy s telaty. S nákupem jejích potravin nakupujete i takzvaný, zážitek z farmy, to znamená, že se můžete přijet na jejich farmu podívat. Do čistých zpracovatelských provozů na mléčné a masné potraviny se samozřejmě z hygienických důvodů nelze dostat, ale je zřejmé že tyto provozy existují a že splňují náročné podmínky pro zpracování živočišných surovin. Nevýhoda těchto malých provozů je menší produktivita práce, protože se ve výrobě zpracovávají menší objemy a to se projevuje v ceně výrobku. Výhodou farem, jako je tato je fakt, že každá šarže je originál. Vzniká více pracovních míst, která jsou na venkově zapotřebí a vznikají tak potraviny, které mají svou nezaměnitelnou chuť a vůni. Nákupem pravých potravin z farem zákazník podporuje české zemědělce. Dnes se dá říct, že značka farmářské - vyrobeno přímo u zemědělce, se na trhu již uchytila a má zde své podstatné místo.

Farma rodiny Němcovy má v nabídce asi 53 druhů potravin, se zaměřením na zpracování mléka, mléka na sýry, jogurtů a mléčných nápojů. Z masné výroby jsou to pak klobásy, Netínské uzené maso bez použití rychlosoli, kvalitní šunkový salám, paštiky, jitrnice, jelita, tlačenky, špekáčky, kuřata a další. Je pro nás náročné mít na skladě a dostupné pro naše zákazníky všechny naše výrobky, protože děláme vše čerstvé a máme přibližně 10 denní trvanlivost. Následuje zajištění distribuce vlastními chladícími vozy v krajích Vysočina, Jihomoravský, Středočeský, Olomoucký, Plzeňský a také v Praze. Naše výhoda spočívá v tom, že se pro nás výroba kvalitních potravin stala koníčkem a již neodmyslitelně patří k našemu životnímu stylu.

 

Farmář František Němec

Farma rodiny Němcovy

Obsah košíku
přejít do košíku

DOPRAVA ZDARMA

PŘI OBJEDNÁVCE

NAD 1250 Kč .